Verkstaden

Denna byggnad är uppförd när smidesverksamheten på Jädersbruk var utarrenderad till bergsingenjör Erik Gustafsson Odelstierna under åren 1889 – 1892, och det är den sista byggnaden som finns kvar som har en direkt koppling till den smidesverksamhet som bedrevs på Jädersbruk fram till 1930-talet.

När man studerar Jädersbruks arrendekontrakt för smidesverksamheten under perioden 1889 till 1936, vilka  finns förvarade i riksarkivets gömmor, framgår vilken  verksamhet som bedrivits i byggnaden.

Samarbetet med Odelstierna slog inte så väl ut troligen beroende på ogynnsamma konjunkturer och i april 1892 försatte Odelstierna på egen begäran sig i konkurs, vilket innebar att byggnaden kom att stå oinredd under sex år efter konkursen.

När firman Carlsson & Co 1898 inledde sitt arrende av smidesverksamheten på Jädersbruk inreddes byggnaden som en mekanisk verkstad där drivningen av maskinerna skedde med en ångpanna/ångmaskin via axlar, växlar och fladdrande flatremmar. Denna verksamhet bedrevs fram till 1905.

Det första arrendekontrakt som visar på någon definierad form av verksamhet i byggnaden är från 1906 då snickerifirman Bröderna Jansson i Örebro arrenderar några byggnader vid Jädersbruk från 1 mars 1906 till den sista februari 1916. Arrendekontraktet stipulerar bl.a. vika byggnader som ingår:
” 1. Den så kallade Svarfven med den vattenkraft som från sågrännan nedlämnas till den under huset befintliga turbinen dock att kraft från samma ränna skall lämnas för gårdens behov till drivande av vattenpump, såg, och elektricitetsverk.
2. Det s.k. nya verkstadshuset i bruksparken.

Svarfven och Verkstadshuset kom att användas till möbelfabrik och gav rättighet att emellan nämnda byggnader anbringa elektrisk kraftöverföring.

Detta innebär att redan år 1906 kom en eller flera elmotorer att driva alla snickerimaskiner via axlar, växlar och fladdrande flatremmar. Dessa motorer samt en ångpanna var inrymda i den norra byggnadsdelen, s.k. maskinhuset, medan själva snickeriverkstaden var inrymd i den södra byggnadsdelen.

Annons 1907-01-09.
Målare sökes till Janssons möbelfabrik i Jäders bruk.

På sommaren 1908 flyttade man ångpannan till en tillbyggnad som uppförts på verkstadens västra yttervägg. Det uppfördes med anledning av att ett par eldtillbud under föregående år hade uppstått då ångpannan var installerad i maskinhuset.

När det första elektricitetsverket uppfördes 1914 så kom hela verkstadsbyggnaden att elektrifieras.

Under Bröderna Janssons arrendeperiod inträffade i november 1908 en kraftig brand som kom att att ödelägga snickeriverksamheten under en period. Verksamheten återupptogs dock sedan den nedbrunna verkstadbyggnaden återuppförts under första halvåret 1909.

Här kan du läsa mer om händelseförloppet vid den dramatiska branden.

Se mer om vilka som arbetade i snickeriverksamheten under perioden 1906 – 1916.

År 1919 till 1928 arrenderade Stål och Maskinaktiebolaget i Uppsala hela smidesrörelsen inklusive den tidigare ”snickerifabriken” som nu inrymmer mekanisk verkstad.

År 1929 till 1936 arrenderade Arvid Broström hela smidesverksamheten vid Jädersbruk men i arrendekontraktet framgår inte huruvida byggnaden med den inrymda mekaniska verkstaden ingick i arrendet.

Byggnaden stod inledningsvis tom efter nedläggningen av smidesverksamheten 1936, men under vissa perioder de följande åren var den uthyrd till olika företagare.
Så t.ex. har det tillverkats cementplattor med mosaikmönster här en tid. Den mesta av produktionen av dessa skedde troligtvis utomhus.
Under några år fanns också inom området en fabrik för tillverkning av monteringsfärdiga hus och då användes Verkstadsbyggnaden för tillverkning av en del husdetaljer. För övrigt har byggnaden tidvis använts som lagerlokal.

När Domänverket år 1965 köpte Jädersbruk så hyrde totalförsvaret byggnaden och förvarade kimrök här. Det berättas, att då lagret av kimrök på 1970-talet flyttades en blåsig dag, så fick det till följd att hela området svärtades ner ordentligt och det skapade mycket irritation.

I slutet på 1990-talet tog Arboga kommun över ägandeskapet till byggnaden och den levde därefter under en lång tid med ett rivningshot över sig, men eftersom kommunen hade en hyresgäst fick byggnaden stå kvar.
År 2009 togs ett beslut att byggnaden skulle rustas för att kunna användas som samlingsplats för besöksnäring, museum och föreningslokal.

Idag utgör verkstadsbyggnaden föreningslokal och museum för Jädersbruks vänner.

Verkstaden 2020

Ett satellitfoto visar fastigheten Verkstaden med omgivning.
Verkstaden satellitfoto

På 1760-talet var bebyggelsen på Jäders holme i det här området av en helt annan karaktär.
Vill du veta mer om detta så kan du läsa här.