Herrgården

Den herrgårdsbyggnad (Corpsde Logie) som vi ser idag stod färdig 1885 och uppfördes av dåvarande brukspatronen Mårten Holmstedt. Han kom från Ekebyhammar och köpte Jädersbruk 1871. Han var i sitt första äktenskap gift med Constance Stenberg (1830-1872), köpmansdotter från Kungsgården i Arboga. Paret fick en dotter, som bara levde något år och 1872, dog Constance Stenberg.
År 1874 gifte Mårten om sig med Constance Bergenstråhle , som var 18 år yngre och mycket förmögen.
Constance Bergenstråhle och hennes syster Hilma Bergenstråhle och moster Hilma von Platen hade tillsammans ärvt en stor förmögenhet med bl.a. ett gods i Olivehult i Östergötland.
Med detta äktenskap fick Mårten Holmstedt ekonomiska möjlighet att riva den gamla karolinska herrgården från 1675, som kändes allt för liten för familjens stora umgängeskrets och därmed livligt sällskapsliv med många gäster ( exempelvis parets silverbröllop 1899 ).
Rivningen påbörjades 1883 och virket från den rivna herrgården användes bl.a. till att bygga nya arbetarbostäder såsom Museum och Slottet.

Constance Bergenstråhle var medelpunkten i sällskapslivet och det fortsatte även sedan Mårten Holmstedt avlidit 1903. Det fanns många officerare i släkten och otaliga baler, middagar och jakter ordnades i herrgården.

Herrgården 1900

Den nya herrgårdsbyggnaden en som den såg ut i början på 1900-talet. Den är utförd i italiensk villastil och var ursprungligen mörkt ockragul med mörkbruna snickerier, målade för att se ut som ädelträ. Sin nuvarande färg fick byggnaden på 1930-talet. Flygelbyggnaden till höger på bilden är från 1700-talets första hälft.

I herrgården residerade ”herrskapet” med sin stora kökspersonal – mamsell, husor, köksor och pigor.
Ingen fick komma i närheten av herrgården utan tillstånd.
Varje lördag fick de trädgårdsanställda i uppdrag att noga kratta grusgångarna framför byggnaden trots att kusken kanske ett par minuter senare körde fram med häst och vagn.
På den västra gaveln fanns köksingången och på den på sydsidan mot ån en källaringång. De största och finaste frukterna – äpplen och päron – skulle bäras in till källaren och lagras i ett särskilt källarutrymme.

Något som de anställda såg fram emot var den årliga skördefesten. Då var alla inbjudna, även de många torparna så mestadels var man ett hundratal personer. Då bjöds det på mat, stor cigarr och snaps till alla.

Herrgårdeb 2021

Idag är herrgården privatägd.


Det första belägget för en byggnad på platsen för den nuvarande herrgården är från en karta daterad 1642. Då låg Krusbarts gård här. Denna byggnad ersattes av en ny karolinsk herrgårdsbyggnad som uppfördes av Wilhelm Schaeij 1675. Den karolinska herrgården brann ned några år senare men byggdes åter upp. Herrgården var en tvåvåningsbyggnad med säteritak och den kompletterades med två fasta flyglar c:a 1830.
(Noterbart är att Västmanlands läns museum fann spår av nämnda brand i samband med borrningsarbete på gårdsplanen för bergvärme hösten 2004).
Jäders Herrgård 1873

Jäders bruk karolinska herrgård som den såg ut 1873. Fotot taget från norr.

En skildring av Jäders bruks karolinska herrgård.